Alles wat je moet weten over de app Clubhouse

De app Clubhouse is in een korte tijd uitgegroeid tot een enorme hit. Voor een groot deel heeft het deze stijging in populariteit ook te danken aan de coronacrisis. In perioden dat mensen minder bij elkaar konden en mochten zijn, is er met dit platform een bepaald alternatief gevonden.

Dat wil niet zeggen dat Clubhouse zonder de coronacrisis nooit een doorbraak had gehad. Uiteindelijk is het namelijk de gedachte achter het fenomeen dat voor het grote succes heeft gezorgd.

Wat is de app Clubhouse precies?

Clubhouse is een platform dat je in staat stelt om mee te luisteren met een gesprek tussen verschillende mensen. Wat vooral de aandacht trok, was het feit dat beroemde mensen met elkaar het gesprek aangingen. Een steeds groter publiek werd in staat gesteld om mee te luisteren.

Het grote onderscheidende punt van de app Clubhouse is dan ook dat het hier om communicatie via spraak gaat. Andere grote platformen zijn vooral gericht op foto’s, tekst of video’s. Daarmee is Clubhouse goed te vergelijken met een echte online chatroom, maar dan met spraak.

Wat zijn de voordelen van de app Clubhouse?

Dat Clubhouse zo populair is geworden, is mede te danken aan een aantal duidelijke voordelen van het platform. Het is belangrijk om deze voordelen te onderscheiden om precies te snappen wat er achter het succes van deze app zit.

Zo zijn vooral de volgende voordelen van toepassing:

  • Gebruik door beroemdheden: Dat veel bekende mensen gebruikmaken van de app Clubhouse heeft uiteraard een enorme aantrekkingskracht. Net zoals dat eigenlijk met alles werkt. Niet lang geleden sprak Elon Musk, eigenaar van Tesla, over het gebruik van de app. Hierna is het gebruik ervan in een enorme stroomversnelling geraakt. De app stelt je in staat om met het gesprek van anderen mee te luisteren. Ook als dit bijvoorbeeld om een gesprek tussen twee wereldberoemde personen gaat.
  • Live: Daarnaast maakt het feit dat je live naar een gesprek luistert pas echt iets unieks van Clubhouse. Het is dan ook niet mogelijk om een gesprek bijvoorbeeld terug te luisteren. Dit geeft je direct veel meer het idee dat je een speciaal iets meemaakt. Je weet dat je er echt bij moet zijn om mee te krijgen wat er gezegd wordt. Het geeft veel meer waarde aan de mogelijkheid om naar het gesprek te luisteren. Denk bijvoorbeeld eens aan een situatie waarin twee wereldberoemde mensen met elkaar praten. Je kunt een van de weinigen zijn die het live heeft meegemaakt.
  • Exclusiviteit: Verder is er sprake van verregaande exclusiviteit bij het gebruik van Clubhouse. Het is namelijk niet zomaar voor iedereen mogelijk om de app te gebruiken.
    Om te beginnen moet je en uitnodiging krijgen om toegang te krijgen tot de app. Mocht je een nieuwe gebruiker worden, dan krijg je de kans om maximaal 1 of 2 andere personen uit te nodigen. Dat is de enige manier om in aanmerking te komen voor het beluisteren van een bepaald gesprek.
    Daarnaast is er een maximale capaciteit van 5000 per ‘virtuele kamer’ aan verbonden. Niet meer dan 5000 mensen kunnen meeluisteren per specifiek gesprek. 
  • Sociaal alternatief: Zeker gedurende de coronacrisis is er meer fysieke afstand gekomen tussen mensen. Velen hebben vrienden of familie bijvoorbeeld een stuk minder vaak gezien dan normaal gebruikelijk is. Hierdoor is er meer en meer behoefte gekomen aan sociale alternatieven. Naast een toename in het gebruik van videodiensten, was deze toename ook bij de app Clubhouse duidelijk zichtbaar. Via de app is het bijvoorbeeld mogelijk om met een groep vrienden of familieleden in gesprek te komen. Of denk bijvoorbeeld aan een groepje sporters, die normaal in de kantine allerlei gesprekken met elkaar hielden.

Wanneer je deze voordelen bij elkaar optelt, krijg je al snel door waarom er zo’n snelle stijging in populariteit voor Clubhouse is geweest. De omstandigheden zijn in principe perfect om gebruik te maken van een dergelijke app. Daar komt nog bij dat de interesse in het beluisteren van gesprekken sowieso al in de lift zat. Denk alleen al aan de toename in de hoeveelheid podcasts die tegenwoordig de wereld in geslingerd worden. Bekijk hier hoe je Clubhouse gebruikt.

Wat is de lange termijn verwachting voor de app Clubhouse?

De snelle, plotselinge stijging in de populariteit van de app Clubhouse is een goede indicator voor de toekomst. Experts verwachten dan ook dat deze trend zich de komende tijd zal doorzetten. Er is simpelweg veel interesse in het voeren en beluisteren van gesprekken tussen verschillende personen.

Een belangrijk punt hierin is dat het zo toepasbaar is voor verschillende lagen in de samenleving. Aan de ene kant is Clubhouse perfect geschikt voor het luisteren naar bekende mensen. Denk bijvoorbeeld aan succesvolle zakenmensen, politici, zangers en tv-persoonlijkheden. Maar aan de andere kant kun je de app ook heel goed gebruiken in eigen kringen. Bijvoorbeeld in een vriendengroep of met een groepje van jouw sportclub.

Hoe meer mensen er gebruik van gaan maken, hoe groter de aantrekkingskracht ook wordt. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat Clubhouse ook kwaliteit blijft leveren. Maar op dat vlak lijkt het de zaakjes goed op orde te hebben. Tot op heden zijn er bijzonder weinig klachten wanneer het aankomt op de prestaties van de app zelf. Trekken ze deze lijn door, dan zit er geen limiet aan de mogelijkheden van dit nieuwe sociale platform met de naam Clubhouse.

Hoe krijg ik een uitnodiging voor de app Clubhouse?

Zoals eerder al kort aangegeven, is Clubhouse voorlopig nog exclusief. Je kunt er alleen gebruik van maken wanneer je door iemand uitgenodigd wordt. Je bent uiteraard in staat om dit proces te versnellen door specifiek aan iemand met de app te vragen of hij of zij jou een uitnodiging wilt sturen. Het hebben van een uitgebreid netwerk komt met betrekking tot Clubhouse goed van pas.

Al met al lijkt Clubhouse een van de nieuwe, grote sociale platforms te worden. Na de recentelijke opkomst van TikTok is het nu de beurt aan Clubhouse om mensen wereldwijd te veroveren. Je moet dan ook zeker niet raar opkijken wanneer deze app binnen geringe tijd de status van een Instagram of Facebook als groot social platform krijgt.

Interesse?

De Clubhouse app is momenteel enkel beschikbaar voor iPhone en kan je hier downloaden.

Heb je een uitnodiging nodig? Wij geven er een aantal weg aan onze klanten! Neem snel contact met ons op.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken. Meer info