Hoe maak je van je thuiswerkplek een volwaardig kantoor

Gedurende de coronacrisis is bijna iedereen genoodzaakt om vanuit huis te werken. Dit brengt in sommige gevallen nogal wat problemen met zich mee. Lang niet iedereen weet namelijk precies hoe je bepaalde functies ook vanuit huis in kunt zetten. Op een normale werkdag is de kans namelijk groot dat je af en toe overleg hebt, moet samenwerken of bestanden met elkaar moet delen. Uiteraard moet hier vanuit huis een alternatief voor worden gevonden. Doe je dit niet, dan levert dit een hoop onnodig tijdverlies op. Gelukkig zijn er dan ook verschillende apps die je hierbij kunnen helpen. Je kunt dan gewoon vanaf je thuiswerkplek telewerken.

Apps op je computer of smartphone voor telewerken

Met enkele apps op je computer of smartphone zijn bepaalde handige functies direct binnen handbereik. Neem de volgende apps dan ook goed door en bekijk of je deze kunt gebruiken voor jouw werkzaamheden. Je maakt het werken vanuit je thuiswerkplek daarmee een stuk makkelijker:

Google Drive: Veel mensen zullen al op de hoogte zijn van de handige functies van Google Drive. Echter geldt dit zeker nog niet voor iedereen. Met Google Drive maak je het heel gemakkelijk om met meerdere mensen in hetzelfde bestand te werken en bestanden te delen. Zo heb je live toegang tot aanpassingen en verbeteringen. Bovendien worden de bestanden direct opgeslagen op het moment dat er aanpassingen worden gemaakt. Wanneer je in groepen werkt, kun je zo allemaal de bestanden op dezelfde locatie plaatsen. Iedereen heeft direct toegang.

Zoom: Met de Zoom app op je computer of smartphone kun je overleg plegen met een groot aantal mensen tegelijk. Het biedt als het ware de functies van een videoconferentie. Heb je tijdens het thuiswerken behoefte aan veel overleg? Download dan de Zoom app. Bijna elke thuiswerker die moet overleggen, zal merken dat het de ideale manier is om te communiceren. Zelfs grote groepen van 20 of 30 man staan met Zoom tegelijkertijd met elkaar in contact.

Slack: Slack is ook een app die de communicatie bevordert. Deze app is meer bedoeld als vervanger van het sturen van e-mails. Door middel van een vast chatkanaal heb je direct toegang tot de relevante collega’s waarmee je in contact moet blijven. Het versturen van e-mails is een tijdrovend en ongestructureerd proces. Met Slack stuur je een rechtstreeks bericht in tekstvorm. Je kan het vergelijken met een groepsgesprek op WhatsApp. Een positief extra is dat je door deze app te gebruiken juist werk en privé heel goed gescheiden houdt. Installeer deze app op je computer of smartphone voor een verbeterde communicatie op je thuiswerkplek.

Trello: Met Trello maak je bepaalde taken en projecten een stuk overzichtelijker. Het is als het ware een app die een bepaald doel in meerdere stappen verdeelt. Zo kun je met je collega’s heel duidelijk afspreken wie wat doet. Bovendien zorgt het voor een extra stukje motivatie. Het helpt aanzienlijk wanneer je een duidelijke stap kunt afvinken nadat je er een tijdje aan hebt gewerkt. Trello verbetert de communicatie tussen collega’s onderling en maakt thuiswerken daarmee niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker.

Asana: Asana is ongeveer gelijkwaardig aan Trello. Echter is het net iets anders opgebouwd en georganiseerd. Het is daarmee zeker de moeite waard om beide opties te bekijken en kijken welke voor jou het fijnst aanvoelt. Met Asana creëer je bepaalde werkdoelen en verdeel je deze onder je teamleden. Daarnaast voeg je makkelijk deadlines toe aan bepaalde taken en is er binnen de app communicatie mogelijk over dat wat er allemaal moet gebeuren. Zo ben je vanuit je thuiswerkplek toch volledig op de hoogte van wat iedereen doet en wanneer iedereen alles doet.

Voordelen apps voor telewerken vanuit huis

Dankzij de technologie van tegenwoordig heb je zelfs vanuit huis toegang tot alles wat je je maar kunt wensen. Apps als die hierboven genoemd zijn, bevorderen de thuiswerkervaring aanzienlijk. Voordelen van apps voor telewerken vanuit huis zijn dan ook:

  • Minder tijdverlies: In plaats van eindeloos te moeten wachten op mailtjes voor antwoord van je collega’s, bespaart een app als Trello of Google Drive je een hoop tijd. Je hebt direct toegang tot de bestanden waar je met z’n allen aan werkt. En wil je even overleg met elkaar plegen? Dan is dat met Zoom zo gebeurd.
  • Betere resultaten: Een betere communicatie leidt hoe dan ook tot betere resultaten. Hoe makkelijker overleg en inzicht in elkaars werk is, hoe beter bepaalde zaken op elkaar aansluiten. Dit leidt onherroepelijk tot een beter eindproduct op dagelijkse basis.

Zoals je ziet, is het dus slechts een kwestie van een goedwerkende smartphone of computer erbij pakken en je kunt al aan de slag. Bovenstaande apps zijn beschikbaar op zowel de smartphone als de computer. Dit betekent dat je zelf kan inschatten waar je liever mee werkt. Gebruik de apps en maak van je thuiswerplek een volwaardig kantoor.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken. Meer info